Продължете към съдържанието
Home » Българска и македонска делегации пристигнаха в Скопие с полет на GullivAir

Българска и македонска делегации пристигнаха в Скопие с полет на GullivAir

Днес, 11 февруари, в 09:57 часа със самолет ATR72 (рег. LZ-DAJ) на авиокомпания GullivAir (членове на АБАИ) за Скопие (Република Северна Македония) заминаха македонска и българска делегация, водени от министрите на транспорта на двете страни Николай Събев и Благой Бочварски, както и туроператори от двете държави. Това съобщава БТА.

От превозвача уточниха за Flight Zone, че това е отделен полет, а не първият от предстоящата за откриване редовна линия. Същата се очаква да започне следващия месец.

Сред присъстващите на борда беше и председателят на Комисията по туризъм в 47-мото НС Илин Димитров. От македонска страна участие в натоварения със срещи ден ще вземе 6-членна официална делегация, сред която министърът на транспорта и съобщенията Благой Бочварски, министърът на местното самоуправление Горан Милевски и г-жа Размена Дуровик, държавен секретар в Министерство на икономиката.

На международното летище в Скопие двете делегации бяха посрещнати от македонския министър на икономиката Крешник Бектеши и Ангел Ангелов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония.

Програмата включва среща в Клуба на депутатите, на която трябва да се разгледат възможностите и да се определят детайлите около бъдещото опериране на авиолинията. Също така трябва да се утвърдят и туристически пакети, които ще помогнат да се увеличи броят на посещенията на туристи от двете държави. В бизнес срещите ще се включат още директорите на Агенцията за насърчаване на туризма Любомир Яневски и на Агенция за гражданска авиация Томислав Тунтев. Официалните лица са съпътствани от 20 представители на македонски туристически компании. Важен акцент в програмата е предстоящата среща в работен формат между представителите на бизнеса от двете страни на границата, в стремеж те да задълбочат контактите и сътрудничеството си и да дадат нов тласък на туризма в региона.

Очаква се обратният полет до България да кацне в София довечера в 17:25 часа.