Продължете към съдържанието
Home » АБАИ – партньор на Регионален форум за авиосвързаност и туризъм с фокус Бургас

АБАИ – партньор на Регионален форум за авиосвързаност и туризъм с фокус Бургас

На плескавица в Сърбия и на странджанско „дядо“ за ден с GullivAir, защо не? Линията Бургас – Белград ще е една от основните теми, която ще се обсъжда на предстоящия Регионален форум за авиосвързаност и туризъм в Бургас. Събитието ще се състои на 22 февруари 2022 г. от 13:00 часа в зала „Компас“ на хотел „България“ в град Бургас. Организатори са асоциация „Рафаел -инфо, култура и туризъм“ Бургас, в партньорство и сътрудничество с Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ), Община Бургас и с подкрепата на общините от Бургаски Черноморски Туристически Район. Очаква се мероприятието да се състои под патронажа на Министерството на транспорта и съобщенията и Министерството на туризма.

Форумът акцентира върху неизползвани възможности за свързаност и туризъм с реализирането на нови полети и дестинации с фокус от/до летище Бургас. Мероприятието има за цел да насочи вниманието към успешно осъществяване, развитие и целогодишно задържане на дестинации от морския град. Това би могло да стане чрез общо сътрудничество и комуникация между авиосектора и туристическия бранш, както и всички участници по веригата със заявено желание за обща подкрепа в посока развитие на всяка възможност, даваща допълнителен стимул за по-бързо излизане от COVID кризата. В тази връзка Валентин Атанасов – основател на „Рафаел-инфо, култура и туризъм“ – Бургас заяви:

„Визираме Бургас, защото е най-зле целогодишно /с 2 полета, но пряко/косвено касае и Варна, общините около и близо до морето, които също могат да бъдат интересна дестинация и извън сезона. Конкретно предложихме на АБАИ създаване на полет от Бургас до Белград, което допадна на GullivAir, и ще го разгледаме на форума, но има и още възможности, които също ще се дискутират!“

Тодор Иванджиков – председател на АБАИ каза:

„В началото на 2022 си поставихме за цел да направим авиосекторът приоритетен за държавата. Това няма да може да стане без пряко сътрудничество между туроператори, туристическите асоциации и превозвачите. Считам, че форумът ще бъде „първата копка“ на едно дълготрайно и ползотворно сътрудничество, което ще даде своите резултати в много кратък срок“.

Списъкът на участниците във Форума все още не е пълен. Важна роля ще има концесионерът на морските летища „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Очаква се включването и на други авиокомпании и фирми в бранша. Г-н Атанасов допълни:

„Надяваме се да положим едно добро начало на ежегоден национален форум – диалог между ресорите и участващите в тези важни сектори, като добавим и трансграничните и международни връзки и партньорства.“

Наред с горепосочената линия Бургас – Белград, ще бъдат представени и други възгледи на GullivAir за рентабилни полети. Ще бъде обсъдена и възможността сезонната линия Бургас – Виена, изпълнявана от а/к Lauda Air, да стане целогодишна.