Продължете към съдържанието
Home » Свързаността по въздух между България и Балканите – изход от кризата за авиосектора и туризма

Свързаността по въздух между България и Балканите – изход от кризата за авиосектора и туризма

Свързаността по въздух между България и нашите съседи на Балканите – основни туристически пазари, са печелившия ход за изход от кризата за авиосектора и туризма. Това бе изводът, който туроператори и авиокомпании си извадиха след провелия се на 22 февруари 2022 в Бургас първи Регионален форум за авиосвързаност и туризъм. Събитието бе организирано от асоциация „Рафаел – инфо, култура и туризъм“ – Бургас с любезното съдействие на Община Бургас, Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ), Министерството на туризма и концесионерът на морските летища „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Тодор Иванджиков

Форумът стартира с обръщение на Тодор Иванджиков – председател на АБАИ, който заяви:

Западните Балкани са чудесна възможност за привличането на туристи към Южното Черноморие. Инициирахме тази среща между авиосектора и туризма, за да търсим възможности как да си помогнем взаимно. Моята идея, като председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия, е да се потърси начин за развитие на исторически, културен, винен, СПА туризъм, а не само сезонен летен. Добра дестинация е Сърбия, но е важно да се направят анкета и статистика, за да се види интересът на хората към различните полети. Нужно е сериозно внимание на родната авиация да обърне и държавата, за да преодолеем по-бързо негативния ефект и кризата от коронавируса

Янко Иванов

Изпълнителният директор на GullivAir Янко Иванов каза, че ежедневната връзка между София и Бургас ще бъде възстановена на 27 март. По време на форума стана ясно, че авиокомпанията ще започне от края на март да изпълнява и редовни полети до Албания, като по думите на Иванов програмата е такава, че на практика ще се свържат Бургас и Тирана. На 26 ти март започват полетите до Северна Македония, а през юни ще има връзка и с Букурещ, така морският град ще има връзки с тези балкански столици. Това ще важи за целия летен сезон, обмисля се и връзка с Белград. Дали ще има директна връзка със сръбския град зависи от интереса, обясни Иванов и покани туроператори да дават конкретни предложения.

Другите членове на АБАИ Electra Airways имат готовност за чартърни полети и също изразиха своята отвореност към бранша за комуникация и разглеждане на нови предложения.

Д-р Франк Кванте – изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Старт Еърпорт Мениджмънт“ АД увери:

Фрапорт Туин Стар““ от години работи интензивно за цялостна по-добра свързаност и за откриването и развиването на целогодишни маршрути от/до летище Бургас и ще продължава да го прави и занапред“.

По думите му, през 2021 г. Летище Бургас е обслужило 62 дестинации в 24 страни чрез 49 авиокомпании, като също така през проблематичната COVID година са открити 7 нови маршрута и 5 нови авиокомпании за първи път са осъществявали полети от/до летището в Бургас. Към момента за 2022 г. е планирано да се разкрият нови маршрути до Букурещ, Тимишоара и Клуж.

Валентин Атанасов

Всички участници във Форума, включително и посланикът на Република Сърбия в България – Н. Пр. д-р Желко Йович, подчертаха необходимостта от още по-успешен маркетинг на България като туристическа дестинация. Също така, зам.-министърът на туризма – Ирена Георгиева, обяви план за привличането на общините и на частния сектор във взимането на решения за последващото развитие на туризма в България. Валентин Атанасов – основател на асоциация „Рафаел – инфо, култура и туризъм“ Бургас, заяви:

Не трябва да забравяме, че задаващата се криза от Изток е още по-сериозен мотив да приложим горепосочените изводи спешно на практика, за да преодолеем поредния световен конфликт, рестрикции и ограничения за авио-сектора, туризма и икономиката.“

Координирани и съгласувани действия са ключът за успешен мениджмънт и маркетинг в този сложен и конкурентен сектор, заключиха присъстващите.