Продължете към съдържанието
Home » GULLIVAIR ВЪЗОБНОВЯВА ПОЛЕТИТЕ ОТ СОФИЯ ДО СКОПИЕ ОТ 26 МАРТ

GULLIVAIR ВЪЗОБНОВЯВА ПОЛЕТИТЕ ОТ СОФИЯ ДО СКОПИЕ ОТ 26 МАРТ

От утре, 26 март, авиокомпания GullivAir – член на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) възобновява редовните полети от София до Скопие. Те ще се изпълняват два пъти седмично (в понеделник и събота) с новите самолети на превозвача ATR72, като цените на билетите стартират от 57.87 лв, а разписанието е както следва:

ДенПолетен №Летище на излитанеЧас
ПонеделникG2311София05:40
СъботаG2311София05:25

     *Единствено утре, 26 март, полетът до Скопие е планиран за 06:00 часа

           

Припомняме, че откриващият полет по въздушната линия София – Скопие се състоя на 11 февруари. На борда на самолета тогава бяха официални делегации на България и Македония.

Международната въздушна линия на ТАБСО по маршрута София – Скопие е открита на 25 април 1965 г.  В 08:00 ч. от аерогара София излита първият самолет ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие. Пътниците са посрещнати от официални лица, начело с републиканския секретар по транспорта и съобщенията Георги Русковски, от журналисти и много граждани. Първият курс по новата линия е извършен от екипаж в състав: командир Владимир Владов, втори пилот – Христо Костадинов, радист – Петър Кунов, механик – Лазар Ташков и стюардеси – Мария Иванова и Любка Стоилова. Полетите от София до Скопие се изпълняват в неделя.

Години по-късно, след като на 15 януари 1992 г. България официално признава Република Македония, през м. март същата година министърът на транспорта Александър Александров се договаря с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София-Тирана, открита година по-рано, да бъде с директно кацане в Скопие. На 6 май 1992 г. в София министърът на транспорта Александър Александров официално открива линията. С първия полет на 6 май 1992 г. от Скопие пристига министърът на транспорта и съобщенията на Македония Александър Лепавцов.

На 21 май 1992 г. вечерта по новооткритата редовна линия София-Скопие е извършен полет на държавната авиокомпания „Хемус ер“. Със самолет „Як-40“ пътуват 25 пътници, като полетът продължава около 20 минути. Полетите от София до Скопие се изпълняват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в обратната посока в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока струва 60 долара, а в двете посоки – 90 долара. Авиокомпанията „Пал Еър“ също извършва полетите до София също със самолети „Як-40“.

На 14 декември 2007 г. министърът на транспорта Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от авиокомпанията „България ер“. В приветственото си слово Мутафчиев посочва, че откриването на авиолинията цели да бъдат нормализирани авиовръзките на България с всички европейски столици. На летището в Скопие са посрещнати от Миле Янакиески – министър на транспорта и съобщенията на югозападната ни съседка, заместник-министъра на транспорта и съобщенията Скендер Палоши, и посланикът на България в Македония Михо Михов. Линията София – Скопие се покрива три пъти седмично и има много добра връзка в София по дестинациите за останалите европейски столици. Цената на билет по линията София-Скопие в едната посока е 39 евро. Полетите са прекратени от превозвача през 2009 г.