Продължете към съдържанието
Home » АБАИ: Полетите от и до летище Русе ще могат да стартират най-рано от май 2022

АБАИ: Полетите от и до летище Русе ще могат да стартират най-рано от май 2022

Твърде оптимистично е да се каже, че полетите от и до летище Русе ще стартират от началото на годината. Може би, те по-скоро ще започнат да се изпълняват от началото или средата на месец май 2022. Това е мнението, както на председателя на Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ) – Тодор Иванджиков, така и на Янко Иванов от GullivAir, и на кмета на крайдунавския град Пенчо Милков.

Припомняме, че на 18 ноември, от Министерството на икономиката обявиха, че вече са проведени четири срещи между ведомството, авиокомпания GullivAir, Министерството на транспорта, и община Русе. Тогава Даниела Везиева заяви:

Стартирахме отварянето на проекта за вътрешни линии София – Русе. Преди два дни имаме входирана докладна от кмета на Русе с искане за инвестиционни разходи, които в момента обсъждаме заедно с Министерството на финансите. Целта ни е до края на годината да стартира процесът.“

Кметът на Русе Пенчо Милков каза още:

Надяваме се в най-скоро време да бъдат обнародвани финансовите средства, с помощта на които ще възстановим летище Русе. В момента правим анализ, тепърва ще бъде реставрирано съоръжението, построена ограда и всичко необходимо за нормалното функциониране на едно летище. Това, което мога да кажа е, че по проекта се работи изключително активно, дори ежедневно“.

Летището се намира на 15 км от Русе и е в близост до с. Щръклево. Създадено е като военно летище, но след построяването на пътнически терминал е използвано и за граждански полети до 1991 г. През 2015 г. става 100 процента собственост на община Русе. Компанията „Гъливеър“ официално заяви намерението си през май тази година, че има интерес към рестартирането на линията Русе – София. Ако полетите се възстановят, ще бъде пусната обслужваща линия Русе – Щръклево.