Продължете към съдържанието
Home » Тодор Иванджиков: Зара е чудесен пример, че в авиацията мечтите се сбъдват

Тодор Иванджиков: Зара е чудесен пример, че в авиацията мечтите се сбъдват

Зара Ръдърфорд е чудесен пример, че в авиацията мечтите се сбъдват. Макар и на пръв поглед недостъпно хоби или професия, вложиш ли в него достатъчно старание и всеотдайност, всичко е възможно. Само след няколко дни едно съвсем младо момиче ще  постави световен рекорд и ще ни докаже това. Искрено се надявам Зара да запали по летенето много български тийнейджъри, които по-късно да станат ценни кадри в авиобранша. Това заяви Тодор Иванджиков – председател на Асоциацията на българската авиационната индустрия, който беше един от посрещачите на Зара Ръдърфорд на летище София. 19-годишната авантюристка кацна на столичния аеропорт със своя ултралек самолет. Припомняме, че момичето прави опит да подобри световния рекорд за най-млада жена, която е обиколила света, летейки съвсем сама.

Младата авиатока започна своето пътешествие на 18 август миналата година със своя ултралек самолет „Shark“ с максимална излетна маса от само 600 кг. Друга важна особеност на този полет е, че основен спонсор, наред с фирми като Virgin, е българската IT компания ICDSoft, а българският флаг, поне на пръв поглед, е единственият национален флаг, изобразен на корпуса на самолета.

Навлизайки в българското въздушно пространство, Зара беше посрещната във въздуха и съпроводена от капитан Николай Калайджиев – пилот от състава на 16-та авиационна база – Враждебна на Българските Военновъздушни сили. Той беше със своя лек самолет, с който миналата година постави световен рекорд. След кацането на столичния аеропорт капитан Калайджиев заяви:

Историята около организацията и срещата която направихме във въздуха беше плод на немалко координация с нея. Независимо метеорологичната обстановка на мястото на срещата ни, всичко изпълнихме, като променихме малко плана във въздуха. Съпроводих я до София и направихме снимки от борда на самолета. На точката на срещата трябваше да съм на 6000 ft тя на 5000 ft. но имаше облачност пелена на 4800 ft и за това променихме плана докато я чакам на точката. Когато тя беше на точката снижих и продължихме към следващата точка към София. Екипът, с които направихме това факт се състоеше от следните членове: фотограф снимки въздух-въздух : Свилен Христов, главен организатор Момчил Риладжиев, фотограф снимки земя-въздух Владо Касабов.“

Зара Ръдърфорд пък каза:

Летище София е едно от най-гостоприемните летища, на които съм кацала. Тук получих едно от най-топлите посрещания по време на цялото ми пътешествие.”

Сред домакините беше и Кристиян Стошек, главен директор „Трансформация“ и изпълнителен директор „Наземно обслужване“ на „СОФ Кънект“, представител на Munich Airport, който коментира:

„Бих искал да поздравя Зара, която е толкова смела и авантюристична, и да ѝ пожелая успех в преследването на рекорд. За нас е удоволствие, че тя избра летище София за спирка в своето пътуване. Както виждате, столичното летище е място, където хората следват мечтите си, празнуват и се случват големи събития. Ние приветстваме всички, които искат да посетят непознати места, което е възможно чрез широката ни гама от дестинации“.

Зара беше посрещната на летище София и от едни много специални дами -първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан – Мохадес Мирзай, която е избягала от талибаните и наскоро получи статут за пребиваване в България. Третата дама на снимката също е пилот от Афганистан – Кларис Ан Сали.

Дотук младата девойка е преминала през повече от 50 летища из целия свят, като остават още няколко спирки, преди да „затвори“ околосветската си обиколка в Белгия след няколко дни. След днешния си престой в София, Зара ще отлети и ще кацне в Словакия, Чехия и Германия, преди да достигне крайната си цел – малкото белгийско летище Кортрайк, откъдето миналата година тя излетя. Така Зара ще „затвори“ своята околосветска обиколка, като този последен, завършващ обиколката прелет, засега е планиран за 17 януари.