Продължете към съдържанието
Home » ОФИЦИАЛНО: Пилотът Николай Калайджиев записа България в книгата на Guinness

ОФИЦИАЛНО: Пилотът Николай Калайджиев записа България в книгата на Guinness

На 15 октомври 2022, военният пилот Николай Калайджиев подобри световния рекорд на Гинес за най-много излитания и кацания със свръхлек самолет за 1 час. Рекордът беше 36 излитания и кацания, а Нико направи 40. Така българският летец още веднъж прослави страната ни, след като миналата година подобри и рекорд на FIA с ултралек самолет.

Успяхме да подобрим и втори световен рекорд, официално България има вече и световен рекорд на GUINNESS в авиацията и вече в книгата на световните рекорди на Guinness ще присъства и България. Плод на екипната работа, на многото часове труд, усилия и лишения на нашите спонсори и хора, които бяха причината да подобрим и втори световен рекорд „най-много излитания и кацания за един час с изпълнение на полет по кръга, наборна 1000 ft спрямо терена, и кацане преди или в зона от 20 метра на полосата, като трябва да се мине с трите гуми през двете линии на зоната с ултралек самолет. Рекордът, който трябваше да подобря беше 36. Не изпълнявайте такива заходи, освен ако не е целенасочено”, написа Калайджиев на стената си във Facebook.

“Нико е отличен мотиватор за стари и млади хора и им дава незабравим и пълен с адреналин пример как да преследват мечтите си. По време на едночасовия полет той демонстрира комбинация от технически познания, умения, голяма отдаденост, пълна концентрация, амбиция, хладнокръвие и др.

Беше страхотно да бъдем част от твоя екип, Нико! Благодарим за възможността! С пожелание за много нови рекорди! Бъди все така страхотен пример и мотиватор за мнозина и за дълго време!”, написаха пък спонсорите му Regional Innovation Center Ambitious Gabrovo.

АБАИ подкрепяше Николай Калайджиев през цялото време. След подобряването на рекорда Тодор Иванджиков заяви:

“Николай Калайджиев е пример за всички нас, които се стремим да развиваме авиацията на световно ниво. Като председател на АБАИ, винаги съм се стремял да насочваме младите по пътя на авиацията. Няма по-добра мотивация от тази, която Нико даде на бъдещите летци – следвайте неговия път.”