Продължете към съдържанието
Home » Официално: АБАИ стана част от JEDA – новата европейска дрон-асоциация

Официално: АБАИ стана част от JEDA – новата европейска дрон-асоциация

С включването на АБАИ в JEDA ще можем да обменяме опит и да работим заедно с Европа за развитието на бъдещето на въздушният транспорт и услуги. Това каза Тодор Иванджиков – председател Асоциацията на Българската авиационна индустрия (АБАИ) след официалното представяне наJEDA – Обединение на Европейските Дрон Асоциации. То стана факт на 15 ноември пред представители на EASA по време на Европейския дрон-форум 2021 в Кьолн (Германия), на което присъства и той.

Създаването на JEDA отворя нова страница в световната история на развитието на Безпилотните летателни системи (UTM). Към днешна дата нейни членове са: Albadron (Албанска дрон асоциация), APANT (Испания), ASSORPAS (Италия), АБАИ (България), BDF (Белгия), DRONEA и EAC (Естония), EUKA (Фламандска дрон федерация), FDPC, H.U.S.I. (Гръцки U-Space институт), LARPAS (Латвия), RPAS (Финландия), UAAI (Ирландия) и UAV DACH.

Основаването на JEDA бе наложено заради значително нарастващия брой на оператори на БЛА, както и фирми инвестиращи в производството, анализа и развитието на дроновете, а така също и разширяването на услугите за оператори на UAS в различните точки на Европа. Организацията ще оказва пълна подкрепа по отношение на регулаторните норми, касаещи всички, свързани по някакъв начин с дрон-индустрията и внедряването й в съвместното въздушно пространство. JEDA ще насочи усилията си към утвърждаване на общи правила за ползвателите на БЛА в Европейската въздухоплавателна система. Създателите на асоциацията считат, че споделянето на най-добри практики, е основният метод за по-бързо внедряване на нови технологии, като в същото време се гарантира безопасността на всички въздухоплавателни средства.

Благодарение на Безпилотни системи – България, страната ни играе все по-важна роля в развитието на U-Space. Продължаваме обаче да срещаме спънки от страна на ГД ГВА именно в аспекта на внедряването на услугите за UAS в родното въздушно пространство. В тази връзка г-н Иванджиков допълни:

Светът ще се промени коренно следващите 5 години и ние трябва да сме готови за това и да сме в крак с промените“.

АБАИ се представлява в JEDA от Безпилотни системи – България, чийто основател Стефан Христозов заяви:

JEDA е възможност за нас от АБАИ и България да имаме глас пред Европейския парламент, комисия и агенции. JEDA е и шанс за нас да работим със специалисти от цяла Европа и да оформяме бъдещето.“