Продължете към съдържанието
Home » ПОЗИЦИЯ НА АБАИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕИНАЧЕНА ИНФОРМАЦИЯ

ПОЗИЦИЯ НА АБАИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕИНАЧЕНА ИНФОРМАЦИЯ

Няма „огромен скандал“ или какъвто и да е било такъв в транспорта. Преговорите за отпускане на държавна помощ за фирмите в българската авиационна индустрия се водят гладко и в духа на позитивното сътрудничество с ресорните министерства от служебното правителство. Ние от Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ) бихме искали да подчертаем, че това е първият път, когато Министерски съвет(МС) в лицето на министъра на транспорта Георги Тодоров и министъра на финансите Асен Василев, подава ръка на родния авиосектор с конкретни действия. Принудени сме да изложим тази позиция заради появила се в някои медии като ПИК преиначена информация, явно с цел създаване на ненужно напрежение и изкуствено трупане на трафик.

След редица апели от наша страна за отпускане на парични средства за компаниите в авиосектора, които бяха засегнати от негативния ефект на пандемията от COVID-19, бяха проведени няколко срещи в различните министерства. От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) излязоха с положително становище средства, налични в „Летище София“ ЕАД да бъдат пренасочени за подпомагане на някои буквално намиращи се пред фалит авиокомпании. МС не „реже“ другите фирми като компаниите за наземно и техническо обслужване, а ги поставя на заден план заради европейските изисквания за отпускане на такива субсидии. В двете неща има огромна разлика и ще продължи обсъждането как да се помогне и на тях.

Бихме искали да отбележим, че в публикуваното от нас съобщение не сме споменавали имена на компании като „Луфтханза Техник София“, „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД и GoldAir Handling, които макар, да са регистрирани в България, не са членове в АБАИ и не сме вземали тяхно мнение и становище.

Бихме искали също така да помолим медиите да не изопачават информацията с цел създаване на скандали, защото по този начин единствено насяват напрежение, влошават нашите отношения с институциите и вредят на българската авиация в стремежа си да поставят дадени ведомства и политици в обяснителен режим и лоша светлина. Ние с политика не се занимаваме и имаме други цели и начин на комуникация. Ако искате да помагате, правете го градивно и съгласувано с имена, които цитирате. Благодарим предварително!

Не на последно място благодарим на премиера, министъра на транспорта и министъра на финансите за доброто отношение и комуникация към нас до момента. Надяваме се да продължим да работим в същия дух и да рестартираме авиосектора, тъй като той е от голямо значение за българската икономика, особено в период на криза.