Продължете към съдържанието
Home » В МТС ще бъдат обсъдени механизмите за предоставяне на държавна помощ за авиокомпаниите

В МТС ще бъдат обсъдени механизмите за предоставяне на държавна помощ за авиокомпаниите

Днес, 22 март, на работна среща в Министерството на транспорта и съобщенията ще бъдат обсъдени механизмите за разпределение на държавна помощ за авиокомпаниите. На нея ще присъстват представители на Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) и Асоциацията на българските авиокомпании (АБА)

Припомняме, че миналата година Министерският съвет одобри 60 млн.лв. държавна помощ за най-засегнатите от кризата с COVID-19 български авиокомпании. Това се случи след много усилия от страна на АБАИ да подпомогне и родната авиация по добре работещия европейски модел. В края на януари 2022 г. тези средства бяха успешно прехвърлени към Бюджет 2022 и обнародвани в Държавен вестник.

В края на миналата седмица пък, Европейската комисия (ЕК) одобри предложената от българска страна схема за предоставяне на държавна помощ за въздушните превозвачи. От ЕК определиха два вида подпомагане, като и в двата случая подкрепата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Първият вид подпомагане предоставя подкрепа за непокритите фиксирани разходи на въздушните превозвачи, чийто оборот между март 2020 г. и декември 2021 г. е намалял с най-малко 30 % в сравнение със същия период на 2019 г. Вторият вид подпомагане се състои от помощ в ограничен размер за предприятия, които са отчели спад в оборота през 2020 г. под 30% в сравнение със същия период на 2019 г. Схемата ще бъде отворена за въздушни превозвачи от всякакъв размер, притежаващи български оперативен лиценз. Целта на мярката е да се отговори на нуждите от ликвидност на тези дружества и да им се помогне да продължат дейността си по време на пандемията и след нея.