Продължете към съдържанието
Home » АБАИ: Честит Международен ден на гражданската авиация

АБАИ: Честит Международен ден на гражданската авиация

Уважаеми членове на АБАИ,

От името на УС на асоциаията ви поздравявам по случай 7-ми декември – Международен ден на гражданската авиация. Би ми се искало, днес да спомена само позитивни неща, касаещи авиосектора. За съжаление обаче авиоиндустрията се възстановява изключително бавно от пагубния ефект, който COVID-19 нанесе в световен мащаб.

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), за септември 2021 въздушният трафик е достигнал 53.3% от броя на полетите за същия период през 2019 г. През октомври 2021 обаче той се е покачил с около 50% в сравнение със септември 2021. Според организацията новият щам Омикрон ще накара отново цифрите да тръгнат надолу, особено в Европа.

Предстои нов етап и в историята на световната авиация, която чрез сключването на т.нар. “Зелена сделка” трябва да стане по-природосъобразна и опазваща околната среда. Това обаче също няма да е лесно. Пак според IATA, чиито 290 авиокомпании-членки съставляват 82% от световния въздушен трафик, изчислява, че екологичният преход на индустрията ще струва „около 1,55 трлн. долара“. Как “Зелената сделка” и задължителните изисквания по нея ще се отразят на родните превозвачи, предстои да разберем. И все пак – щастливи сме, че въпреки трудностите, наши представители, все пак успяват да ни радват с успехи. На 29 ноември най-успешната за тази година българска авиокомпания GullivAir осъществи първи исторически чартър от София до Шри Ланка с Airbus A330. Днес, иноваторите в сегмента на Безпилотните летателни апарати ще представят своя самолет-дрон “Черния лебед”, с който ще отворят нова страница в сферата на карго-полетите и ще ни накарат да погледнем оптимистично в бъдещето. Засега вървят доста добре операиите и на карго-авиокомпанията Compass Air Cargo. Не така обаче стоят нещата с останалите компании в авиоиндустрията – членове на АБАИ. За съжаление, трябва отново да припомним,че два от превозвачите вече върнаха своите Сертификати за авиационен оператор. В изчакване обявяването имената на министрите в 47-мото Народно събрание, ние от АБАИ припомняме също, че предстои разпределение на така необходимата държавна помощ – процес, който трябва да протече бързо, прозрачно и справедливо. Уважаеми членове на АБАИ,Поздравявам ви по случай днешния празник и ви пожелавам много здраве, безаварийни часове във въздуха и една далеч по-успешна 2022 г.

С уважение,

Тодор Иванджиков

Председател на АБАИ