Продължете към съдържанието
Home » 25 май – патронен празник на ВВВУ „Г. Бенковски“

25 май – патронен празник на ВВВУ „Г. Бенковски“

През далечната 1950 година – датата 25 май (денят на трагичната гибел на ръководителя на Априлското въстание) е обявена за патронен празник на Народното военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Самото училище е създадено пет години по-рано.

Горди наследници на Бенковски и на всички, свързали съдбата си с Военновъздушното ни училище са днешните орли в Учебната авиационна група „Георги Бенковски”, припомня Pan.bg.

Празникът беше отбелязан с тържествен ритуал, изпълнен от курсантите на Висшето военновъздушно училище, които отдадоха почит и поднесоха венци и цветя пред паметника на Георги Бенковски на лобното му място в местността Костина край с. Рибарица.

„На 24-и вечерта се извършва ритуал – вечерна проверка със заря в памет на отдалите живота си за свободата отечеството, а на 25-и в местността Костина край село Рибарица, където е загинал нашият патрон Георги Бенковски ще има и възстановка на събитията отпреди 146 години„, разказа за отбелязването на патронния празник Валя Минкова от висшето училище.

2022 е историческа година за ВВВУ „Георги Бенковски“. В навечерието на празника на училището курсанти първокурсници направиха първи полети с новите самолети ZLIN. Така започна летателният стаж на курсантите специализация „Летец-пилот“ от випуск 2024 г.

За пръв път в историята на училището летателното обучение се провежда по утвърдена от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) летателна програма за подготовка на пилоти за придобиване на лиценз PPL(A).

„Този ден ще се запомни в историята на Военновъздушното училище с едни от най-новите самолети, които пристигнаха в България. Този самолет е оборудван с най-добрата комуникационна система“, отбеляза пред БНР бригаден генерал Юлиан Радойски, началник на ВВВУ.

По думите му амбициите на военното училище са да се закупят и други леки витлови самолети, за да може да се обучават и цивилни пилоти.

„През новата учебна година ще приемем 29 пилота. Тези 2 самолета, които са ни предоставили, са крайно малко. Правим постъпки към Министерството на отбраната да бъдат осигурени още най-малко два самолета.“