Продължете към съдържанието
Home » ТОДОР ИВАНДЖИКОВ: АВИОСЕКТОРЪТ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА БЪДЕ ПРИОРИТЕТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО

ТОДОР ИВАНДЖИКОВ: АВИОСЕКТОРЪТ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ ДА БЪДЕ ПРИОРИТЕТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Процедурата по отпускане на държавна помощ за превозвачите тръгва, но няма да стане бързо, както се иска на повечето собственици и управители на авиокомпании. Въпреки това, авиосекторът трябва да продължи да бъде приоритетен за правителството, тъй като е от изключителна важност за икономиката на страната. Това заяви г-н Тодор Иванджиков – председател на Асоциацията на Българската Авиационна Индустрия (АБАИ) след поредната среща в Министерството на транспорта. Тя се състоя в четвъртък, 22 юли и на нея присъстваха служебният министър на транспорта г-н Георги Тодоров, зам.- министъра на МТ Христина Велинова, секретарят на кабинета на Министерството на транспорта Карасимира Стоянова, главният изпълнителен директор на ГД „ГВА“ г-н Христо Щерионов и представители на двете Асоциации АБАИ и АБА (Асоциация на българските авиокомпании).

На срещата са били обсъдени стъпките и как да се дефинират критериите за отпускане на държавна помощ за фирмите в авиационната индустрия.

От АБАИ настояват помощите да не бъдат само за авиокомпаниите, а и за останалите засегнати в авиосектора – компании за техническо и наземно обслужване и други, но според Министерството това не било възможно. Припомняме, че в последния месец, след редица апели от страна на АБАИ, зачестиха срещите на представители на асоциацията в различните ресорни министерства. След като министър Тодоров изрази съгласие средства, налични в „Летище София“ ЕАД да бъдат отпуснати за авиокомпаниите, последва оформяне на критерии за разпределяне на тези финанси. На последната среща през изминалата седмица стана ясно, че всъщност ще бъдат отпуснати 30 млн. Евро вместо 60-те, който били останали в Държавното предприятие Летище София. Г-н Иванджиков допълни:

„Трябва да се направи план за правилното и коректно разпределение на държавната помощ, да се попълнят необходимите форми за съгласуване с Европейския съюз (ЕС), който трябва да даде своето одобрение за отпускане на средствата. Едва след това и българското правителство ще може да предприеме някакви действия. Очаква се, това да се случи около месеците септември и октомври.”