Продължете към съдържанието
Home » ВВС отбелязват 110 години бойна авиация у нас с въздушно шоу

ВВС отбелязват 110 години бойна авиация у нас с въздушно шоу

С въздушна демонстрация в авиобаза Граф Игнатиево, днес, 25 юни, тържествено ще бъде отбелязана 110-та годишнина от създаването на бойната ни авиация. В 4-часовия въздушен спектакъл ще участват над 10 вида летателна техника. Входът ще е безплатен за всички, а БДЖ осигурява 8 допълни влака до авиобазата.

Първият боен полет в България и Европа е проведен от българските летци Радул Милков и Продан Таракчиев на 16 октомври 1912 година, няколко дни след избухването на Балканската война. Продължителността му е 50 минути, а подвигът на българските пилоти е записан със златни букви в историята на българските Военновъздушни сили.

Демонстрация на бойно маневриране, прихващане на нарушител във въздуха, фигури от висшия пилотаж, евакуация от неприятелска територия и гасене на пожари от въздух ще покажат екипажите от Военновъздушните ни сили. Мотото на парада е „Ще пребъдем!“.

Гостите ще наблюдават формации от самолети и висш пилотаж, изпълнение на елементи от основните мисии и задачи на самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J „Спартан“, Л-410, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-24, Ми-17, AS-532AL Cougar, AS-565 Panther и Бел-206. Българските пилоти от състава на Военновъздушните и Военноморските сили ще представят своите умения и способности. Посетителите ще могат да разгледат авиационна техника на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили, както и специалната обслужваща техника на летището. Ще бъдат представени и комплекси и техника от зенитно-ракетни и радиотехнически войски.

„Трябва да съхраним способностите на военната авиация, защото българското небе трябва да се пази от български летци. Както много пъти сме казвали за разлика от други, ние не пазим територия, ние пазим родината”, заяви подп. Стоян Петков, пилот в авиобаза „Граф Игнатиево“.